"Śliwka w czekoladzie" - przesmaczne ciacho
Kochani przychodzę dziś do Was z ciachem, którego "pyszność" przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudowny, puszysty, kakaowy biszkopt, wspaniały krem budyniowy, śliwki i rozpływająca się w ustach bajeczna czekolada. Niech nie zwiedzie Was jego niepozorny wygląd, kosmiczne doznania gastryczne gwarantowane :)
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru wciąż ubijając i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem, dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką. Piec 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła ekstra
- 1 żółtko
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać budyń rozmieszany w 1/2 szklanki zimnego mleka, dodać żółtko, ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z miękkim masłem.
500 g śliwek kalifornijskich pokroić w paseczki, zalać wrzątkiem na pół godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić, ściąć skórkę biszkoptu z wierzchu, wodą ze śliwek skropić biszkopt, posmarować biszkopt kremem, wyłożyć śliwki.
Polewa:
- 2 gorzkie czekolady Wedel
- 3/4 kostki margaryny
Rozpuszczamy czekoladę z margaryną w kąpieli wodnej. Ciasto polać czekoladą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Róbcie, jedzcie, zachwalajcie :)
Przepis podbieram, będę niedługo robić , na mamy urodziny :)) Bosz, jak apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńA bardzo proszę :-) myślę, że będzie smakował baaaaaardz ;)
UsuńZrobione, zjedzone i baaardzo smakowało. Placek dołączy do kolekcji - ulubionych w moim domowym spisie :)
UsuńBardzo się cieszę ;)
UsuńWygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńA smakuje wybornie ;)
UsuńMmmm, brzmi fenomenalnie, wypróbuję !
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
Usuń