Zupa pomidorowa z kluseczkami na żeberkach
Pogoda nam się "zepsuła" więc humor może nam poprawić smaczna, pożywna zupka. Jedna z naszych najbardziej ulubionych - pomidorowa na żeberkach z kluseczkami. Zapraszam do gotowania :)
- 2,5 litra wody
- 0,5 kg żeberek
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- por
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól
W garnku zagotowujemy 2,5 litra wody. Żeberka myjemy osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wrzącej wody. Powstały szum zbieramy. Dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Dodajemy obrane warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie wywar przecedzamy a warzywa kroimy w kostkę - por i cebulę wyrzucamy. Wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy 4 czubate łyżki koncentratu i do wyboru - słoik domowego przecieru pomidorowego, 2 puszki pomidorów lub 250 ml soku pomidorowego. Zagotowujemy zupę 10 minut na wolnym ogniu i zabieramy się za kluseczki.
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 110 ml letniej wody
Składniki wymieszać ze sobą i ubijać łyżką ciasto, aby powstały pęcherzyki powietrza. Zostawić na 10 minut i jeszcze raz ubić. Zagotować 3 litry wody z solą i ciasto przecierać przez tarkę o dużych oczkach prosto do wrzątku, chwilę zagotować, wypływające wyjmować cedzakiem. Zupę podajemy z kluskami posypaną natką pietruszki. Smacznego :)
Dziś u nas właśnie pomidorowa ale na drobiu bo dla dziecka łagodniejsza i z makaronem, który nie zmieścił się w zapiekance. Pycha!
OdpowiedzUsuń