Bułeczki rwane z sezamem
Nie ma to jak "samorobne" bułeczki :) Myślę, że zgadzacie się ze mną :) Dziś proponuję Wam bułeczki z sezamem. Bardzo smaczne, polecam do grilla - przetestowałam 2 maja :)
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka ciepłej wody
- Z podanych składników zrobić rozczyn i pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
- 500 g mąki pszennej 550
- 1 łyżeczka soli
Do drożdżowego rozczynu dodać mąkę i sól i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia około 45 minut - aby podwoiło objętość. Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz i pod ściereczką pozostawić jeszcze 15 minut. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 kawałków. Małą kwadratową blaszkę natłuścić, z kawałków ciasta uformować kulki i ułożyć ciasno na blaszce jedną obok drugiej. Przykryć ściereczką i odczekać jeszcze około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, a bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 20 minut i ostudzić. Bułeczki bardzo łatwo daję się rozdzielić. Smacznego :)
takie buły to i my kochamy :)
OdpowiedzUsuńmmmm, najlepsze!!! :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, bo my wiemy, co dobre ;)
OdpowiedzUsuń