Tarta z kurczakiem
Witajcie Kochani :) Na kolację proponuję Wam tartę z kurczakiem - wygląda nieziemsko i cudownie smakuje :) Przygotujcie, delektujcie się i dzielcie z innymi :)
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
szczypta soli
1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto, którym wykładamy formę na tartę (dno i brzeg) i wstawiamy na godzinę do lodówki.
500 g piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
1 papryka czerwona
400 g pomidorów
pęczek natki pietruszki
Paprykę i pomidory kroimy w kostkę - z pomidorów usuwamy pestki, pietruszkę siekamy. Odkładamy po łyżce pomidorów, papryki i mięsa.
300 g chudego twarogu ucieramy z 100 g śmietany i 2 jajkami. dodajemy 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, pietruszkę, pomidory, paprykę i mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką.
Twarogową masę wykładamy na ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika, posypujemy odłożonym mięsem, papryką i pomidorami i zapiekamy przez 10 minut. Nie wiem jak tarta smakuje na zimno bo u nas szybko znika, nie zdąży ostygnąć :) Przepis zaczerpnięty z "Szybko, Łatwo, Smakowicie" i wielokrotnie sprawdzony - polecam :)
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
szczypta soli
1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto, którym wykładamy formę na tartę (dno i brzeg) i wstawiamy na godzinę do lodówki.
500 g piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
1 papryka czerwona
400 g pomidorów
pęczek natki pietruszki
Paprykę i pomidory kroimy w kostkę - z pomidorów usuwamy pestki, pietruszkę siekamy. Odkładamy po łyżce pomidorów, papryki i mięsa.
300 g chudego twarogu ucieramy z 100 g śmietany i 2 jajkami. dodajemy 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, pietruszkę, pomidory, paprykę i mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką.
Twarogową masę wykładamy na ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika, posypujemy odłożonym mięsem, papryką i pomidorami i zapiekamy przez 10 minut. Nie wiem jak tarta smakuje na zimno bo u nas szybko znika, nie zdąży ostygnąć :) Przepis zaczerpnięty z "Szybko, Łatwo, Smakowicie" i wielokrotnie sprawdzony - polecam :)
A się je pyszne kolacyjki :)
OdpowiedzUsuń