Śmietankowe ciasto z rabarbarem i skórką pomarańczową w kokilkach
Już od kilku dni na naszym stole króluje rabarbar. Dziś w ruch poszły moje ulubione kokilki :) Polecam Wam ciasto śmietankowe z rabarbarem i skórką pomarańczową z cytrynowym lukrem.
- 300 g mąki
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g śmietany 22 %
- 1 szklanka mleka
- 3 rabarbarowe "kije" :)
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w 1/2 cm plasterki. Wymieszać ze sobą w misce wysokim naczyniu wszystkie "suche" składniki, a "mokre" połączyć za pomocą trzepaczki lub shakera. Wlać mokre składniki do suchych i wyrobić mikserem na gładkie ciacho. Na koniec do ciasta dodać rabarbar i dokładnie wymieszać. Kokilki natłuścić i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Po ostygnięciu polukrować - 5 łyżek cukru pudru wymieszać z sokiem z połówki cytryny dodając łyżeczkę skórki pomarańczowej. Teraz można już się zajadać :) Polecam :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)