Chłodnik z rabarbaru z miętą i białkową chmurką

  Witajcie, witajcie :) Po deszczu znów zagościła piękna pogoda :) Człowiek wraca z pracy "ugotowany na twardo" i jedynie o czym marzy to prysznic, coś chłodnego i lekkiego do przekąszenia, a po tym kilka łyków mrożonej kawy :) Jeśli lubicie kwaśny smak rabarbaru i aromatyczną miętę ten chłodnik jest dla Was. Polecam :)

  • 800 g rabarbaru
  • 130 g cukru
  • 300 ml wody
  • garść mięty
Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cukier karmelizować na patelni, dodać rabarbar, chwilę poddusić, przełożyć do garnka, dodać wodę i miętę.  Gotować aż rabarbar się rozpadnie. Ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Wstawić do lodówki.
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
Zagotować wodę w garnku i zmniejszyć gaz. Białko ubić z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna łyżką nabierać pianę i wrzucać na wrzątek. Gotować 3 minut, przełożyć na drugą stronę i gotować kolejne 3 minuty. 
Chłodnik podawać z białkowymi chmurkami :)

1 komentarz:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger