Ogórki konserwowe
Ogórki w spiżarni to jest coś :) Na naszym stole są stałymi bywalcami :) To luksus mieć je zawsze pod ręką :) Niestety ilekolwiek bym ich zrobiła, nie doczekają kolejnego sezonu :) Dziś zapraszam Was na konserwowe, smaczne i chrupiące.
Ogórki umyć, zamoczyć na godzinę w bardzo zimnej wodzie.
4 kg małych ogórków gruntowych
Przygotować słoiki:
- umyć
- osuszyć
- wyparzyć - ja w piekarniku
Do suchych włożyć po:
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- gałązce kopru
- małym kawałku chrzanu
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Ogórki pionowo, ciemniejszą stroną do dołu, układamy bardzo ściśle w słoiku.
Przygotować zalewę:
- 2 litry wody
- 6 łyżek soli
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
Gorącą zalewą zalewamy ogórki, słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku 10 minut w 150 stopniach.
Lubię luuuubię! ;)
OdpowiedzUsuńJa też - baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo :)
Usuń