Ogórki konserwowe

  Ogórki w spiżarni to jest coś :) Na naszym stole są stałymi bywalcami :) To luksus mieć je zawsze pod ręką :) Niestety ilekolwiek bym ich zrobiła, nie doczekają kolejnego sezonu :) Dziś zapraszam Was na konserwowe, smaczne i chrupiące. 


4 kg małych ogórków gruntowych
Ogórki umyć, zamoczyć na godzinę w bardzo zimnej wodzie.
Przygotować słoiki:
  • umyć
  • osuszyć
  • wyparzyć - ja w piekarniku
Do suchych włożyć po:
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • gałązce kopru
  • małym kawałku chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
Ogórki pionowo, ciemniejszą stroną do dołu, układamy bardzo ściśle w słoiku.
Przygotować zalewę:
  • 2 litry wody
  • 6 łyżek soli
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
Gorącą zalewą zalewamy ogórki, słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku 10 minut w 150 stopniach.

2 komentarze:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger