Faszerowana cukinia w najprostszej wersji

 Cukiniowy czas jeszcze trwa więc korzystajmy :) Właściwości cukinii opisałam na moim wiejskim blogu, kto jeszcze nie czytał niech zajrzy tutaj. Smaczna, zdrowa i  pożywna, wspaniała pod wieloma postaciami. U mnie dzisiaj najprostsza - faszerowana :) Nawet Młody zjadł ze smakiem mimo iż na leczo kręcił nosem.

  • 2 cukinie
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • zioła prowansalskie 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • żółty ser
  • sól i pieprz
Cukinie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół.


Łyżeczką wydrążyć miąższ ze środka zostawiając około 1 cm brzegi. Cukinię skropić oliwą i oprószyć solą.


Cebulę obieramy i  kroimy w kostkę. Pomidory zaparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim cebulę. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przeciśnięty czosnek.  Farszem napełniamy cukinie.


Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.


Przed wyjęciem nakłuwamy widelcem sprawdzając miękkość cukinii :) Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Hm...Mam jedną cukinię w lodówce i nie wiem co z nią zrobić , może wypróbuję Twój przepis...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię z pieca. Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger