Śledzie w curry z ogórkiem i cebulą

 W piątek na śledzika zapraszam :) Dziś w zupełnie nowej odsłonie, przesmaczny :) Myślę, że zadowoli podniebienia śledziowych smakoszy :) 


Przygotowujemy:
  • 2 filety śledziowe typu matias
  • 2 ogórki konserwowe
  • średnia cebula
Śledzia moczymy pół godziny i kroimy w 1,5 cm paski. Skropić octem i odstawić na pół godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w plasterki. W słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, ogórek. 
Zalewa:
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki zalewy wymieszać ze sobą. Śledzie zalać zalewą. Słoik odstawić do lodówki przynajmniej na 24 godziny.



4 komentarze:

  1. pyszota :) bardzo lubię śledziki:) a przepisik jak najbardziej na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiesz jakiego narobiłaś mi apetytu. Śledzik wygląda fantastycznie/ Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger