Babka pomarańczowa

 Do popołudniowej kawy lub herbaty polecam Wam dziś lekką, aromatyczną babkę, z pomarańczową skórką, oblaną lukrem. 

  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 400 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 2 pomarańczy
Pomarańcze należy dokładnie umyć w gorącej wodzie, wytrzeć do sucha przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Jeśli nie dysponujemy skórką kandyzowaną ocieramy z nich skórkę. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy skórkę pomarańczową i po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy dokładnie mieszając. Wlewamy sok i mleko a na koniec proszek do pieczenia. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę :) Po wyjęciu z piekarnika czekamy do ostygnięcia i polewamy lukrem :) Częstujcie się :)


2 komentarze:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger