Konfitura z owoców czarnego bzu

Konfitura z owoców czarnego bzu to nie tylko pyszny dodatek do pieczywa czy deserów, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Owoce czarnego bzu są bogate w witaminy A i C, które wspomagają układ odpornościowy. Zawierają również antocyjany, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, pomagając w walce z wolnymi rodnikami.
Dzięki swoim właściwościom, konfitura z czarnego bzu może być doskonałym wsparciem w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowej dawki witamin i minerałów. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów.


  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 500 g cukru
  • Sok z jednej cytryny
  • Opcjonalnie: 1 jabłko (dla zagęszczenia)
Owoce czarnego bzu dokładnie umyj i usuń wszystkie zielone części, które mogą być toksyczne. Włóż owoce do garnka o grubym dnie, dodaj cukier i sok z cytryny. Jeśli używasz jabłka, obierz je, pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Proces ten powinien trwać około 30-40 minut.
Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, gotuj ją dłużej, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem, aby się zawekowały.

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek