Zupa Cytrynowa z Kurczakiem – Orzeźwienie na Talerzu!
Cześć, Kochani! Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na zupę cytrynową z kurczakiem. To danie jest jak powiew świeżego powietrza w upalny dzień, idealne na letnie obiady. A co najlepsze? Jest proste do przygotowania i zaskakująco smaczne!
- 2 piersi z kurczaka (bez skóry)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 2 cytryny
- 2 woreczki białego ryżu
- 1 plaster selera korzeniowego
- pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- Sól, pieprz, bazylia do smaku
W dużym garnku umieść umyte piersi z kurczaka i zalej je 3 litrami wody. Gotuj przez 30 minut. W międzyczasie obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i seler na mniejsze kawałki.
Dodaj warzywa do garnka z kurczakiem, dorzuć natkę pietruszki i obranego pora. Gotuj całość przez kolejne 40 minut.
W osobnym garnku ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą masę, a następnie powoli dodawaj bulion i żółtka. Wyciśnij sok z cytryn i dokładnie wymieszaj.
Wyciągnij mięso z garnka, pokrój w kostkę i odłóż na talerzyk. Resztę warzyw wyłów z zupy. Do zupy dodaj ubite jajka z bulionem i sokiem z cytryn. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Zupę podawaj z kawałkami kurczaka i ryżem, posypaną posiekaną natką pietruszki i bazylią.
Czy kiedykolwiek myśleliście, że zupa może być tak orzeźwiająca? Ta cytrynowa zupa z kurczakiem to prawdziwa eksplozja smaków – kwaśna cytryna, delikatny kurczak i aromatyczne zioła tworzą razem coś naprawdę wyjątkowego. Idealna na letnie dni, kiedy potrzebujemy czegoś lekkiego, ale sycącego. Spróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowało!
Smacznego i do zobaczenia przy kolejnym przepisie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)