Pulpety w sosie z pieczarkami - Klasyka, która Zawsze Smakuje

Pulpeciki w białym sosie z pieczarkami to danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i rodzinnymi obiadami. To klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody i zawsze smakuje wyśmienicie. Dziś chciałbym podzielić się z Wami nie tylko przepisem, ale także kilkoma poradami, które sprawią, że Wasze pulpeciki będą jeszcze smaczniejsze.


Kluczem do idealnych pulpetów jest odpowiednie połączenie składników oraz technika przygotowania. Oto kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę:

Mięso: Najlepiej użyć mieszanki wieprzowo-wołowej. Wieprzowina dodaje soczystości, a wołowina intensywnego smaku.
Bułka: Namoczona w mleku bułka tarta sprawia, że pulpeciki są miękkie i delikatne.
Przyprawy: Nie żałujcie soli, pieprzu i świeżych ziół. Dodatek czosnku i cebuli podkreśli smak mięsa.
Technika smażenia: Pulpeciki najlepiej smażyć na złoty kolor, a następnie dusić w sosie, aby przeszły jego smakiem.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, świeże zioła (np. natka pietruszki)
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Formuj małe kulki i smaż na złoty kolor.
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni. Dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie wlej bulion i śmietanę. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Pulpeciki przełóż do sosu i duś na małym ogniu przez około 20 minut.

Do sosu można dodać marchewkę, seler naciowy lub groszek, aby wzbogacić smak i dodać koloru.
Pulpeciki najlepiej podawać z ziemniakami puree, kaszą lub makaronem. 
Pulpeciki w białym sosie z pieczarkami to danie, które z pewnością zadowoli każdego smakosza. Mam nadzieję, że ten przepis i porady pomogą Wam stworzyć wyjątkowy posiłek, który stanie się hitem w Waszej kuchni. Smacznego!

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek