Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii

Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii to mój coroczny HIT lata. Orzeźwiający, lekki, delikatnie słodki pasuje na kanapki, do naleśników, wszelkiej rodzaju placuszków i deserów, a można się też pokusić i przełożyć nim biszkopt. Jest bardzo prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie cukinii. Jeśli chcesz dowiedzieć się o właściwościach cukinii i poznać przepisy na jej wykorzystanie odsyłam tutaj


Składniki:
  • 1 kg młodych niewielkich cukinii (umytych i startych na tarce razem ze skórką)
  • 250 g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • Mały pęczek świeżej mięty (listki posiekane)
  • galaretka cytrynowa
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce razem ze skórką. Skrop cukinię sokiem z cytryny i posyp cukrem. Dodaj posiekane listki mięty. Wymieszaj, nakryj i odstaw na godzinę, aby cukinia puściła sok.
Przełóż wszystko do garnka, nakryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Zmiksuj zawartość garnka, a następnie ponownie zagotuj. Dodaj galaretkę cytrynową i mieszaj, aż się rozpuści.
Gorącym dżemem napełnij małe słoiczki i szczelnie zakręć. Postaw słoiczki dnem do góry, nakryj grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli martwisz się czy przetrwają możesz zapasteryzować.
Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym dżemem z cukinii o cytrynowo-miętowym aromacie!

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek