Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii
Dżem cytrynowo-miętowy z cukinii to mój coroczny HIT lata. Orzeźwiający, lekki, delikatnie słodki pasuje na kanapki, do naleśników, wszelkiej rodzaju placuszków i deserów, a można się też pokusić i przełożyć nim biszkopt. Jest bardzo prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie cukinii. Jeśli chcesz dowiedzieć się o właściwościach cukinii i poznać przepisy na jej wykorzystanie odsyłam tutaj.
Składniki:
- 1 kg młodych niewielkich cukinii (umytych i startych na tarce razem ze skórką)
- 250 g cukru
- sok z jednej cytryny
- Mały pęczek świeżej mięty (listki posiekane)
- galaretka cytrynowa
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce razem ze skórką. Skrop cukinię sokiem z cytryny i posyp cukrem. Dodaj posiekane listki mięty. Wymieszaj, nakryj i odstaw na godzinę, aby cukinia puściła sok.
Przełóż wszystko do garnka, nakryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Zmiksuj zawartość garnka, a następnie ponownie zagotuj. Dodaj galaretkę cytrynową i mieszaj, aż się rozpuści.
Gorącym dżemem napełnij małe słoiczki i szczelnie zakręć. Postaw słoiczki dnem do góry, nakryj grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli martwisz się czy przetrwają możesz zapasteryzować.
Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym dżemem z cukinii o cytrynowo-miętowym aromacie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)