Domowe musli FIT
Ktoś może zapytać - po co robić domowe musli? wszak półki sklepowe uginają się od przeróżnych, już gotowych mieszanek. Tak Kochani, ale jeśli ktoś dba o to, co je, powinien wziąć sprawy w swoje ręce. Sklepowe musli zawierają niestety dużo cukru, emulgatory, fosforany i tłuszcz, a także konserwanty. Zrobienie własnej mieszanki musli to świetna zabawa i pewność, że to, co jemy, jest naprawdę zdrowe. Dzisiaj chciałaby przedstawić Wam moja ulubioną "muslinową" mieszankę.
- 120 g płatków owsianych
- 100 g płatków żytnich
- 40 g rodzynek
- 40 g suszonej żurawiny
- 60 g migdałów - posiekać
- 40 g orzechów włoskich - posiekać
- 20 g ziaren słonecznika
- 20 g pestek dyni
Odważamy wszystkie składniki, wsypujemy je do miski, mieszamy i gotowe. Przechowujemy w szklanym lub plastikowym pojemniku.
Yummy high protein homemade :)
OdpowiedzUsuńNo i to się nazywa dobrej jakości śniadanie. Chociaż nie przepadam za płatkami owsianymi i z chęcią wymieniłbym je na płatki zbożowe doceniam pomysł na domowe musli. Osobiście chyba z 2 lata kupuję z Biedronki w białej półkilogramowej puszce chyba za 15pln.
OdpowiedzUsuń