Malinowa chmurka - ciasto bez pieczenia
W tym roku coś mi się złego z malinami porobiło. Nie bardzo wiem o co chodzi, nawet myślałam, że to taka ogólnonarodowa malinowa klęska, ale inni ponoć mają całkiem okazałe zbiory. Jak nigdy - zebraliśmy tylko małą miseczkę - około 120 g i co z tym zrobić? - Malinową chmurkę. Tylko na tyle wystarczyły tegoroczne zbiory :( no ale cóż, Malinowa chmurka bardzo pyszna wyszła, więc straty nie ma.
Spód z herbatników:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
Herbatniki mielimy w malakserze, masło roztapiamy, zlewamy do herbatników i mieszamy. Dno kwadratowej formy wykładamy masą herbatników z masłem i ubijamy za pomocą dna szklanki. Formę wkładamy do lodówki, aby spód stwardniał - na około 30 minut.
- 500 g serka z wiaderka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 galaretki malinowe
- 500 ml wody
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy. Łączymy śmietanę z serkiem cały czas miksując. Po połączeniu powoli wlewamy zimną galaretkę, cały czas miksując. Powstałą masę wykładamy na herbatnikową masę i wkładamy do lodówki.
- ok.120 g malin
- 2 galaretki
- 500 ml wody
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Maliny rozgniatamy widelcem i dodajemy do galaretek. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto, wkładamy do lodówki. Po stężeniu Malinowa chmurka jest gotowa. Smacznego.
Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń