Karkówka z warzywami
Karkówka z warzywami w pomidorowym sosie to wspaniale "jednogarnkowe" danie w sam raz na sobotę. Tego typu dania preferuję szczególnie jesienią, ale przecież iście jesienna pogoda towarzyszy nam od kilku dni. Jednogarnkowe dania może nie mają zbyt ciekawego wyglądu, bo wszystko jest ze sobą totalnie "zmieszane" ale za to smak jest niesamowity.
- 1 kg karkówki
- 1 słoik marynowanej papryki
- 200 g pieczarek
- 6 ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 4 cebule
- kartonik przecieru pomidorowego
- smalec
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- papryka słodka
Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojone pieczarki. Po 10 minutach podsmażania podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy 5 minut. Wlewamy przecier, doprawiamy i dorzucamy pokrojoną paprykę. Na dół naczynia żaroodpornego kładziemy ziemniaki pokrojone w plastry i zalewamy sosem z mięsem i warzywami. Wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Przepyszna ☺Pozdrawiam, Anetta ☺
OdpowiedzUsuń