Bananowe muffiny z mąki razowej
Razowe muffiny z bananami to zdrowsza i bardzo smaczna alternatywa dla dbających o linię. Polecam wszystkim, którzy chcą zgubić parę kilo, albo utrzymać wagę. Wiem, że są wśród nas Ci, którzy nie mogą się oprzeć i do kawki zawsze muszą zjeść coś słodkiego 😃
- 1 szklanka płatków owsianych - zmielić
- 2 bardzo dojrzałe banany - rozetrzeć widelcem lub zmiksować
- garść orzechów włoskich - posiekać
- 2 jajka
- garść żurawiny lub 8 suszonych śliwek - posiekać
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka roztrzepujemy, wlewamy mleko kokosowe, olej i banany - dokładnie mieszamy. Wsypujemy zmielone płatki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. po tym czasie dodajemy posiekane orzechy, żurawinę lub śliwki, miód i proszek do pieczenia - mieszamy. Ciasto nakładamy do muffinowych foremek i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Bardzo pyszne, dziękuję ☺
OdpowiedzUsuń