Karmelizowane jabłka z żurawiną pod kruszonką
Witajcie wiosennie :) Na dworze ciepło, aczkolwiek pochmurnie :) Tęsknimy za słoneczną pogodą. Na te tęsknoty najlepszy się kaloryczny i bardzo słodki deser :) Ostrzegam to "bomba kaloryczna" i sama słodycz. Ta niewielka porcja nasyci największych "słodyczowych" smakoszy :)
Kruszonka:
- 70 g cukru
- 120 g mąki
- 90 g zimnego masła
Masło kroimy w kostkę, mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i zagniatamy kruszonkę, którą wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
- 120 g cukru
- 4 jabłka
- garść suszonej żurawiny
Na patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy aby się lekko skarmelizował, dodajemy wodę i obrane, pokrojone w ósemki jabłka. Podsmażamy. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy do nich porcję jabłek, na nie wysypujemy żurawinę i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)