Boczek ze śliwką
Wspaniałe mięsiwo na co dzień i od Święta mam dla Was :) Boczek jest bardzo smakowity, a przygotowanie go nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności. Jeśli masz dosyć "sklepowych" wędlin, chcesz zjeść coś pysznego i domowego - ten przepis jest właśnie dla Ciebie :)
ok 800 g chudego boczku, cienki kawałek na roladę
ok 800 g chudego boczku, cienki kawałek na roladę
100 g śliwek kalifornijskich
1 cebula
majeranek
sól
pieprz
Z boczku usunąć skórę, opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i roztartym majerankiem, obłożyć pokrojoną cebulą i wstawić do lodówki na całą noc. Śliwki opłukać, namoczyć na kilka minut, dokładnie osączyć. Owoce ułożyć na boczku (chudszej stronie) i zwinąć w ścisłą roladę, na wierzchu tłusta strona :) obwiązać bawełnianym sznurkiem. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec 60 minut w 200 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)