Krucha tarta z makową masą
W moim rodzinnym domu, jak i w tym, który obecnie tworzę, czas Bożego Narodzenia kończy się 2 lutego. Kocham świąteczne światełka, choinkę, ozdoby i nie wyobrażam sobie chować ich zaraz po Świętach, a później czekać z utęsknieniem cały rok :) Moja dzisiejsza dla Was propozycja to tarta na pożegnanie czaru Świąt Bożego Narodzenia - krucha, z makową, okrzyknięta "cukierniczym strzałem w dziesiątkę" :)
- 400 g mąki
- 120 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- 1 jajko
Mąkę łączymy z cukrem i siekamy z masłem, dodajemy jajko, zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- puszka masy makowej
W tym czasie wykładamy mas makową do miski, wbijamy jajko i dodajemy kilka kropel olejku rumowego, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim dno i bok natłuszczonej formy do tarty, z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki. Wykładamy na ciasto masę makową, a na wierzchu układamy gwiazdki. Smarujemy je żółtkiem z jedna łyżką mleka. Pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)