Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane wspaniale smakują do kotletów mielonych, zrazów i duszonej karkówki. To nasz ulubiony dodatek do obiadu, bo słodki i bardzo smaczny :) Mam dziś dla Was mój stary jak świat, domowy, dziedziczony z dziada pradziada przepis na zasmażane buraczki. Zapraszam :)
- 2 kg buraczków
- 2 cebule
- cukier, sól i pieprz
- sok z cytryny
- olej
Buraczki należy dokładnie wyszorować i ugotować. Ja buraczki gotuje w szybkowarze i Wam również polecam. Duże gotują się około 30-35 minut, a małe 20-25. Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na średnich lub dużych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy buraczki, cukier, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny.
Robimy zasmażkę - 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Zasmażkę dodaję do buraków, dokładnie mieszam i podsmażam. Jeśli jest taka potrzeba dodaję jeszcze soli, pieprzu i cukru. Gotowe :)
Robię podobnie ale z ziołami
OdpowiedzUsuń