Kakaowe biscotti
Biscotti kakaowe to moja propozycja na Sylwestra :) Smakowite i bardzo chrupiące włoskie ciasteczka zasmakują zarówno domownikom jak i gościom. Trochę przy nich roboty jest, ale są tego warte - uwierzcie mi :)
- 1,5 szklanki cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki kakao
- kilka kropel olejku migdałowego
- 100 g migdałów
- 10 sztuk suszonych moreli - pokrojone
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- 5 suszonych śliwek - pokrojone
Miksujemy miękkie maso z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodajemy po jednym jajku i krople olejku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, rozciągamy je i na środek wysypujemy bakalie. Mieszamy aby rozłożyły się równomiernie i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie czci. Z każdej z nich formujemy bochenek, układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce 20 minut do ostudzenia. Kroimy na 2 cm ukośne kromki, układamy je na blasze, podpiekamy z obu stron po 10 minut. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Uwielbiam te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń