Kruche ciasteczka piernikowe
Smakowite, pachnące Świętami, piernikowe kruche ciasteczka to moja dla Was dziś propozycja ;) Tak, jestem cały czas w ciasteczkowym temacie, ponieważ co roku na Święta piekę ich bardzo dużo. Przechowuje się je wspaniale w szczelnie zamkniętych pojemnikach i można się cieszyć ich smakiem jeszcze długo po Świętach. Pięknie opakowane są również wspaniałym dodatkiem do Świątecznych prezentów.
- 175 g miękkiego masła
- 400 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto krótko, wystarczy, że składniki utworzą jednolite ciasto. Zawijamy w spożywczą folię i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Dzielimy je na porcje, rozwałkowujemy na 4 mm, wykrawać ciastka, odcisnąć pieczątki i piec w 180 stopniach, na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, do lekkiego zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)