Staropolski piernik
Piernik staropolski to ciasto idealne na Boże Narodzenie, które co roku pojawia się na naszym stole. Jest ono wyjątkowym gościem, na którego bardzo czekamy. Ten najsmaczniejszy to długodojrzewający, a więc decyzję o jego przygotowaniu musicie podjąć przynajmniej miesiąc wcześniej.
Ciasto na staropolski piernik wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby zmiękło - musi to potrwać niestety:)
- konfitura śliwkowa
- czekolada + 50 g masła + 50 g kremówki
- orzechy lub migdałowe płatki do dekoracji
Dzielimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy i pieczemy placki 30x36 przez 15 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy. placki przekładamy konfiturą śliwkową, obciążamy na 24 godziny - u mnie deska do krojenia, a na niej książki :) Po tym czasie odkrawamy brzegi i przekrawamy na pół, polewamy czekoladą i posypujemy migdałami.
Mniam my zawsze pieczemy z mamą piernik na święta. Twój wygląda bardzo apetycznie i jaki wysoki :)
OdpowiedzUsuńTakiego to ja nawet chyba nigdy nie jadłam. Z pewnością jest pyszny!
OdpowiedzUsuńCudownie sie prezentuje! I jest z płatkami migdałów, a nie z wszechobecnymi orzechami, których nie mogę....Więc dziękuję Justyno.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki, kojarzą mi się ze świętami. Pachną i cudownie smakują.
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
Staropolski przepis idealny :-)
Pozdrawiam.
Irena-Hooltaye w podróży
Obowiązkowa pozycja w słodkim menu na święta w moim domu :)
OdpowiedzUsuńTego ciasta to ja nie umiem robić. Kiedyś próbowałam ale mi nie wyszło :) ale jeść to ja go lubię :) Justynko Twoje wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPiernik gosci w moim domu na święta co roku,po prostu rozsmakowałam się w nim wszyscy domownicy. Pyszny,będę piekła i w tym roku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, kocham pierniki!!! Mam swój niezawodny przepis, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Aż ślinka cienkie
OdpowiedzUsuńBez piernika nie ma świąt! Ja swój nastawiam zawsze pod koniec września. Stara tradycja mówi - piernik im starszy tym lepszy. I rzeczywiście tak jest! Miałam okazję jeść taki półroczny - to dopiero była bajka
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam staropolskiego piernika. Mam swój przepis na taki, który mogę zrobić i dzień wcześniej. Ale chcę w końcu nastawić ten staropolski, bo tyle osób zachwala.
OdpowiedzUsuńAle nabrałam ochoty na taki piernik :)
OdpowiedzUsuń