Piernik staropolski to ciasto idealne na Boże Narodzenie, które co roku pojawia się na naszym stole. Jest ono wyjątkowym gościem, na którego bardzo czekamy. Ten najsmaczniejszy to długodojrzewający, a więc decyzję o jego przygotowaniu musicie podjąć przynajmniej miesiąc wcześniej. 


Ciasto na staropolski piernik wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby zmiękło - musi to potrwać niestety:) 
  • konfitura śliwkowa
  • czekolada + 50 g masła + 50 g kremówki
  • orzechy lub migdałowe płatki do dekoracji
Dzielimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy i pieczemy placki 30x36 przez 15 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy. placki przekładamy konfiturą śliwkową, obciążamy na 24 godziny - u mnie deska do krojenia, a na niej książki :) Po tym czasie odkrawamy brzegi i przekrawamy na pół, polewamy czekoladą i posypujemy migdałami.

Komentarze

  1. Mniam my zawsze pieczemy z mamą piernik na święta. Twój wygląda bardzo apetycznie i jaki wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego to ja nawet chyba nigdy nie jadłam. Z pewnością jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie sie prezentuje! I jest z płatkami migdałów, a nie z wszechobecnymi orzechami, których nie mogę....Więc dziękuję Justyno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierniki, kojarzą mi się ze świętami. Pachną i cudownie smakują.
    Super przepis.
    Staropolski przepis idealny :-)
    Pozdrawiam.
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Obowiązkowa pozycja w słodkim menu na święta w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tego ciasta to ja nie umiem robić. Kiedyś próbowałam ale mi nie wyszło :) ale jeść to ja go lubię :) Justynko Twoje wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piernik gosci w moim domu na święta co roku,po prostu rozsmakowałam się w nim wszyscy domownicy. Pyszny,będę piekła i w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, kocham pierniki!!! Mam swój niezawodny przepis, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Aż ślinka cienkie

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez piernika nie ma świąt! Ja swój nastawiam zawsze pod koniec września. Stara tradycja mówi - piernik im starszy tym lepszy. I rzeczywiście tak jest! Miałam okazję jeść taki półroczny - to dopiero była bajka

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam staropolskiego piernika. Mam swój przepis na taki, który mogę zrobić i dzień wcześniej. Ale chcę w końcu nastawić ten staropolski, bo tyle osób zachwala.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale nabrałam ochoty na taki piernik :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek