Drożdżowe rogaliki z masą makową

Kiedy za oknem mgła, pada śnieg, wieje wiatr i bardzo wcześnie zapada zmrok w naszym domu coraz częściej pojawia się masa makowa :) Nie wiem czy to jakoś jest to ze sobą połączone i czy można to jakoś logicznie wytłumaczyć, ale chyba nie ma co tu wielce rozmyślać - tak jest i koniec :) Przyjdzie jeszcze czas na makowe przepisy, dziś jednak chcę Wam pokazać sposób na wykorzystanie pozostałej makowej masy. Muszę Wam się przyznać, że czasem ogarnia mnie lenistwo i korzystam z gotowej - puszkowej :) Dziś jednak chcę Was zachęcić do wykonania swojej, domowej roboty makowej masy do rogalików. Rogaliki godne polecenia i z tego względu, że można ciasto przechowywać w lodówce - czyli ciasto zrobić przed pracą, a rogaliki upiec po :)


Ciasto:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (czubata)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • jajko + łyżka mleka do posmarowania rogalików
Drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, szczyptę soli, drożdże ze śmietaną, Szybko zagniatamy, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce minimum na 2 godziny. 

Masa makowa:
  • 250 g sparzonego i dwukrotnie zmielonego maku
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 100 g posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana, skórka pomarańczowa, daktyle)
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na masę makową bardzo starannie wymieszać ze sobą. 

Ciasto rozwałkować na 2 mm, pokroić w trójkąty, na każdy łyżeczką położyć masę, zawinąć w rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w 190 stopniach około 20 minut do zarumienienia. Ostudzić, polukrować i już się można delektować :)

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek