Zapiekana cukinia z pieczarkami
Zapiekana cukinia to doskonały pomysł na rodzinną kolację - lekką i smaczną :) To również mój pomysł i propozycja na "Błyskawiczne piątki". Zapraszam Was na naszą akcję, w której prezentujemy szybkie, proste, piątkowe rozwiązania.
- 2 średnie cukinie
- cebula
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo mielony pieprz
- natka, szczypior, koper
- 100 g startego sera
Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (ok.8cm) i wydrążamy małą łyżeczką pozostawiając dno. Wrzucamy cukinie na 3 minuty na osolony wrzątek, po blanszowaniu osączamy. Cebulę i pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle doprawiamy solą i pieprzem, osączyć. Wymieszać z 3/4 sera i ziołami. Nadzieniem wypełnić cukinie, ułożyć w naczyniu do zapiekania i posypać resztą sera. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zapraszam:)
Uwielbiam cukinię pod każda postacią. Ale w tym roku tak się nią już objadłam.. że niemal patrzeć na nią nie mogę! :D
OdpowiedzUsuńA ja mam jeszcze tyle propozycji ;)
UsuńPysznie podana cukinia. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńNo to mam na jutro szybki obiad. ! W mojej lodówce akurat dwie cukinie, pół kilogr.pieczarek i kostka masła i ja się zastanawiałam co zrobić na obiad! Nie wiedziałam i poleciałam po wątróbkę a trzeba było szybciej na Twojego bloga zajrzeć ;)
OdpowiedzUsuńA ja nie pogardzę wątróbką - zrób na obiad a cukinie na kolację ;)
UsuńDobry pomysł :D
UsuńCukinia moje miłości :)
OdpowiedzUsuńPyszne cukinie. Bardzo lubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń