Bogracz
Bogracz to węgierskie, mięsne danie w którym zakochałam się po same uszy :) To prawdziwy kulinarny majstersztyk, a dla mięsożerców rozkosz dla ich wyjątkowego podniebienia :) Danie - palce lizać :)
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 łyżki mąki
- woda
- sól i pieprz
Na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć na złoty kolor, dodać pokrojony czosnek, słodką paprykę, chilli i kminek - dokładnie wymieszać i podsmażyć. Zalać litrem gorącej wody i gotować 60 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną paprykę oraz pomidory z puszki - gotować do miękkości. Z mąki i wody zagnieść zacierkę, dodać do dania i gotować, aby zacierka zmiękła. Doprawić solą i pieprzem.
narobiłaś mi smaku na takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm wygląda pysznie! zapisuję przepis i jutro działam
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś
PoZdrawiam
Jej! Super danie szczególnie, że duzo chilli!
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Konkretne i zrobić dzień wcześniej można :)
OdpowiedzUsuń