Kruche ze śliwkami, kruszonką i piernikową nutą
Mam dziś dla Was ciacho na powitanie jesieni: śliwki, kruszonka i przyprawa piernikowa - mniam :) Bardzo zachęcam wszystkich do zrobienia domowej przyprawy piernikowej - link tutaj. Jesienią i zimą jest wszechobecna w moim domu, ten aromat działa rozgrzewająco i kojąco na stargane nerwy - wypróbujcie do kawy - zachęcam :) A teraz wracamy do ciacha :)
- 200 g masła
- 2, 5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, zagniatamy na gładkie ciasto, wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
- 750 g śliwek
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki.
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
Ubijamy na sztywno
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
Zagniatamy kruszonkę
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy nim spód blachy zabezpieczonej papierem do pieczenia i ok. 1,5 cm brzeg. Na ciasto ciasno wykładamy śliwki, skórką do dołu, lekko je dociskając. Na śliwki wykładamy pianę z białek i kruszonkę. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Posypujemy przez sitko 1 czubatą łyżką cukru wymieszaną z 1 łyżeczką piernikowej przyprawy.
Posypujemy przez sitko 1 czubatą łyżką cukru wymieszaną z 1 łyżeczką piernikowej przyprawy.
Ale smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zajadam piernika, ale u ciebie ciasto pachnie piernikowo i w dodatku jest z owocami. No pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Smakuje pewnie jeszcze lepiej. :)
OdpowiedzUsuńOch chodzi za mną takie ciacho, pycha!
OdpowiedzUsuń