Surówka gruszkowo-marchewkowa
Zaczyna się czas przeziębień dlatego warto zadbać o odporność swojego organizmu. W tym jesiennym czasie zwróćcie uwagę na to co jecie, starajcie się dostarczyć organizmowi mnóstwo witamin, kwas foliowy i omega-3. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to surówka gruszkowo-marchewkowa - smaczna i zdrowa.
- 2 gruszki
- 2 marchewki
- 1/2 cytryny
- 6 łyżek oleju lnianego
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 50 g orzechów włoskich
Marchewki obrać i obieraczką szczelinową pokroić na cienkie długie paski. Gruszki umyć, przykroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić gruszki wzdłuż, w cienkie plasterki, dodać do marchewek i delikatnie wymieszać. Wymieszać ze sobą olej, miód, sok z 1/2 cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Powstałym sosem polać marchewki z gruszkami, delikatnie wymieszać, posypać uprażonymi, posiekanymi orzechami.
Justynko, bardzo ciekawa surówka, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja słodkości i ziół prowansalskich :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku! Wyglada apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda słodko... ciekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńpyszna , zdrowa i chrupiąca surówka :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaku hehe :)
OdpowiedzUsuń