Domowy ketchup
Domowy ketchup to rarytas :) Kto choć się raz w nim rozsmakuje, nie będzie chciał "sklepowego". Warto poświęcić jeden dzień, by potem cieszyć się doskonałym pomidorowym, pysznym i aromatycznym smakiem.
- 4 kg dojrzałych pomidorów
- 3 cebule
- 2 ostre papryczki
- główka czosnku
- 1 szklanka cukru
- ocet do smaku
- 3 łyżeczki soli
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 8 liści laurowych
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki imbiru
- 5 goździków
- 3 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, i również kroimy drobniej. Paprykę oczyszczamy. Wrzucamy do wielkiego garnka i dodajemy zioła i przyprawy - oprócz octu. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, co jakiś czas mieszając - pomidory muszą się rozpaść, a czosnek, papryka i cebula być bardzo miękkie.
Po tym czasie całą zawartość garnka przecieramy przez sito. Powstały sos gotujemy jeszcze kilka godzin na małym ogniu, mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy nasz ketchup będzie wystarczająco gęsty smakujemy i doprawiamy do smaku - octem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Gorący ketchup wkładamy do małych, wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 130 stopni i pasteryzujemy 30 minut - czas mierzymy od nagrzanego piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy i zostawiamy słoiki do całkowitego wystygnięcia.
Pyszny keczup. Taki aromatyczny. Tyle w nim zapachów :)
OdpowiedzUsuń