Suszone pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe bardzo w tym roku obrodziły, jednak w smaku nie są zachwycające, bo kwaśne. Lubimy suszone pomidory dodawać do sałatek, a cena ich jest niestety wysoka. Postanowiłam więc zrobić domowe, suszone pomidorki i tym właśnie przepisem chcę się z Wami dziś podzielić :)
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy kroimy na pół i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Jedną porcję zrobiłam, jak widać na zdjęciach, z usuniętymi środkami, drugą jedynie przekroiłam. Różnica jest tylko w długości suszenia - wydrążone krócej.
Pomidorki posypujemy solą i cukrem. Suszymy w piekarniku uchylonym, nastawionym na 100 stopni z termoobiegiem przez około 1,5 godziny.
Do małych słoików wkładałam ząbek czosnku pokrojony na plasterki, 4 ziarenka pieprzu kolorowego, wkładałam ususzone pomidorki i na wierzch wsypywałam pół łyżeczki suszonego tymianku.
Olej podgrzałam, żeby był bardzo ciepły i zalewałam pomidorki. Teraz wystarczy tylko dobrze zakręcić słoik i gotowe. Polecam :)
Pyszne! Suszyłam pomidory kilka lat za koleją zawsze wynosiłam w upalne dni na słońce, a potem dosuszałam w suszarce do grzybów. A w tym roku wyniosłam i osy zjadły :( a potem jakoś nie było czasu drugiej porcji zrobić i tym sposobem ta zima będzie bez tych pyszności.
OdpowiedzUsuńAle aromatyczne pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl. Dziekuje 😊
OdpowiedzUsuń