Suszone pomidorki koktajlowe

  Pomidorki koktajlowe bardzo w tym roku obrodziły, jednak w smaku nie są zachwycające, bo kwaśne. Lubimy suszone pomidory dodawać do sałatek, a cena ich jest niestety wysoka. Postanowiłam więc zrobić domowe, suszone pomidorki i tym właśnie przepisem chcę się z Wami dziś podzielić :)


Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy kroimy na pół i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Jedną porcję zrobiłam, jak widać na zdjęciach, z usuniętymi środkami, drugą jedynie przekroiłam. Różnica jest tylko w długości suszenia - wydrążone krócej.


Pomidorki posypujemy solą i cukrem. Suszymy w piekarniku uchylonym, nastawionym na 100 stopni z termoobiegiem przez około 1,5 godziny.


Do małych słoików wkładałam ząbek czosnku pokrojony na plasterki, 4 ziarenka pieprzu kolorowego, wkładałam ususzone pomidorki i na wierzch wsypywałam pół łyżeczki suszonego tymianku.


Olej podgrzałam, żeby był bardzo ciepły i zalewałam pomidorki. Teraz wystarczy tylko dobrze zakręcić słoik i gotowe. Polecam :)


Komentarze

  1. Pyszne! Suszyłam pomidory kilka lat za koleją zawsze wynosiłam w upalne dni na słońce, a potem dosuszałam w suszarce do grzybów. A w tym roku wyniosłam i osy zjadły :( a potem jakoś nie było czasu drugiej porcji zrobić i tym sposobem ta zima będzie bez tych pyszności.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek