Sos grzybowy
Najlepszy sos, cudowny, aromatyczny, smakowity zrobimy z suszonych grzybów. Taki oto sosik podaję do placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich, krokietów, bitek i pieczeni. Paluszki lizać. U nas w domu garnek wylizany. Polecam z czystym sercem :)
- 3 garście suszonych grzybków
- 1 cebulka
- 2 łyżki masła
- śmietana 12 %
- sól i pieprz
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie
odcedzamy je, wodę zostawiamy, a grzyby kroimy na drobne części.
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na odrobinie oleju rzepakowego. Jak jest już podsmażona dodajemy do niej pokrojone grzyby. Podsmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą pozostałą z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodajemy 2 łyżki śmietany,
doprawiamy solą i pieprzem i sos gotowy :)
A ja dziś zrobiłam ze świeżych grzybków,z mojego lasku. Był także pyszny.
OdpowiedzUsuńp.s.Zapraszam na moje rozdanie.
Ja uwielbiam taki sos do klusek śląskich i kopytek. Chociaż uwielbiam to za mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńPyyyyyszny :)