Babka majonezowa oblana czekoladą
Witam :) Zostały nam trzy tygodnie do Świąt Wielkanocnych :) To jest ten czas w który zaczynam bardzo poważnie myśleć o świątecznym wystroju, ozdobach i menu na wielkanocny stół. Zanim jednak potrawy pojawią się na stole trzeba koniecznie je wypróbować. Moja propozycja na dziś to babka majonezowa oblana czekoladą.
- 4 jaja
- szczypta soli
- 250g cukru
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu
- kilka kropel aromatu waniliowego
W wysokim naczyniu miksujemy jaja z szczyptą soli na puszystą masę, po czym stopniowo dodajemy cukier nie przerywając miksowania. W misce mieszamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo miksując. Na samym końcu dodajemy majonez i aromat, delikatnie mieszamy, aby się połączyły składniki.
Babkową formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy babkę jeszcze przez kilka minut w otwartym, wyłączonym piekarniku i studzimy. Na koniec polewamy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Mniam :))
OdpowiedzUsuńoj tak, święta niebawem :) i tak sobie myślę że chyba upiekę Twoja babeczkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babkę majonezową bo cudownie wilgotna :))
OdpowiedzUsuńojaaaa♥ mniaaaaaaaaam ;)
OdpowiedzUsuńW życiu takiej nie jadłam i nie słyszałam o niej! Ciekawy przepis, ciekawe jak smakuje:)Warto spróbować! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńAle pieknie wyglada!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.com