Tarta serowa z jabłkami i konfiturą morelową
Obiecałam coś smacznego i słodkiego i jest :) Miłośnikom tart na słodko na pewno przypadnie ona do gustu :) Krucha tarta, z wyjątkowy serowym wkładem, jabłkami i morelową konfiturą. Polecam :)
- 125 g zimnego masła
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany 12 %
Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem i śmietaną, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki.
Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolą dla obciążenia. Pieczemy spód tarty przez 20 minut. Wyjmujemy, usuwamy papier z fasolą i studzimy.
- 3 jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- 250 g twarogu chudego
- 2 łyżki miodu
- 3 żółtka
- łyżeczka cynamonu
Twaróg ucieramy z żółtkami i miodem, dodajemy sok z połowy cytryny i cynamon. Masę twarogową wykładamy na spodzie tarty i dekorujemy cząstkami jabłek. Ciasto pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu podgrzewamy 5 łyżek konfitury morelowej i smarujemy nimi jabłka.
oooo zjadłabym teraz coś takiego, kusisz zdjęciami ;)
OdpowiedzUsuńnie powinnam tu zaglądać
OdpowiedzUsuńnie o tej porze
i nie jak na diecie jestem :P
mniam !!!! :)
OdpowiedzUsuńmmm, ale apetyczna !!! mniam!!!
OdpowiedzUsuńJa nie jem mięsa, ale słodkości nie odmawiam. Mniam, to uczta dla kubków smakowych:) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuń