Ciasto Zebra
Witajcie :) Dziś całkowicie jajka wielkanocne mnie opanowały :) Siedzę i robię, ale w przerwie zdążyłam "ukręcić" Zebrę :) Ciacho szybkie i łatwe, a smaczne, które wszystkim polecam. Smak zapewne jest Wam znany, ponieważ kilkanaście lat temu Zebra była hitem, gościła na polskich stołach i dlatego wielu kojarzy się z dzieciństwem.
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka oranżady
- 1 szklanka oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i oranżadę. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki wody, do drugiej dwie łyżki kakao. Na środek tortownicy wylewać na przemian po trzy łyżki ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 180 stopniach przez koło godzinę - do tzw. "suchego" patyczka.
Moja mamuśka robiła, pysznee :)
OdpowiedzUsuńZebra! oj piekłyśmy ją z koleżankami w podstawówce!
OdpowiedzUsuńJa też właśnie z podstawówkowych lat ją znam. Mama koleżanki często piekła;)
Usuńmniam mniam mniam mniam !!!!!!!!! :)))))))
OdpowiedzUsuń