Zapiekane bataty

 Wczoraj późnym wieczorem rozpisałam się na temat batatów na moim drugim blogu, opiewając ich właściwości zdrowotne. Zainteresowanych zapraszam serdecznie tutaj. Aby nie być gołosłowną, serwuję dzisiaj zapiekane bataty - najprostszy przepis i sposób serwowania.

  • bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • ulubione zioła
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
Bataty obieramy i kroimy wzdłuż w łódeczki. Wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą, posypujemy ziołami oraz solą i dokładnie mieszamy.  Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Bataty rozkładamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze tak, aby nie leżały na sobie, posypujemy czosnkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy bataty 30 minut.

4 komentarze:

  1. Proste i pewnie smaczne. Bardzo lubię bataty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko skąd ja bataty wezmę ;) Wygląda fajnie ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wszystko - z Biedronki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglada :)
    Jak wróce do domu to na pewno sobie je upieke

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger