Jesienne pychotki – brukselka w mojej wersji
Jesień to czas, kiedy częściej sięgam po piekarnik. Ciepło, zapach warzyw, spokojne wieczory to idealne połączenie. Dziś mam dla Was coś prostego, a jednocześnie pysznego - brukselkę z parmezanem i oliwą, lekko chrupiącą, dokładnie taką, jaką lubię.
Składniki:
-
ok. 500 g brukselki
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
3 łyżki startego parmezanu (można też dać grana padano)
-
sól, pieprz do smaku
-
szczypta czosnku granulowanego
-
odrobina gałki muszkatołowej (niekoniecznie, ale cudownie podbija smak)
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i odetnij końcówki. Wrzuć do osolonej, gotującej się wody i gotuj 5–6 minut, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Przełóż brukselkę do miski. Dodaj oliwę, przyprawy i parmezan. Dokładnie wymieszaj, żeby wszystko dobrze się obtoczyło. Wyłóż na blachę papierem do pieczenia i zapiecz w 200°C (góra-dół) przez 15–20 minut, aż ser się zarumieni.
Brukselka smakuje świetnie sama, ale możesz ją też podać jako dodatek do obiadu. Ja często jem ją z mielonymi na ciepło - prosto i swojsko.

Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)