Sernik na piernikowym spodzie bez cukru i mąki
Wczoraj spadł u nas śnieg. Co prawda krok w krok podążył za nim deszcz, a to skończyło się niemiłosierną chlapą. Jak to w taką niesprzyjającą aurę najlepiej kocyk, książka, pyszna kawa... Ja poszłam o krok dalej. Zapaliłam kominek do którego wlałam kilka kropel olejku "Jabłko z cynamonem". I się zaczęło. Zmysły zaczęły "wariować". Namiętność wzięła górę i doprowadziła do tego, że "spłodziłam" przepyszny sernik na piernikowym spodzie, bez cukru i bez mąki. Wszystkim, których smaki i zapachy korzenno-przyprawowe przenoszą w inny wymiar - polecam z serca :)
Receptura na ciasto- "tortowniczka"20 cm:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g masła
- 60 g mąki kokosowej
- 20 g kakao
- 20 g erytrytolu w pudrze
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej - przepis na domową
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Receptura na masę serową:
- 600 g serka z wiaderka
- 20 g erytrytolu
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 jajko
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
"Tortowniczkę" wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie połowy. Jedną ścieramy na grubych oczkach i wykładamy dno tortownicy. Następnie wykładamy masę serową, a na nią drugą połowę startego ciasta piernikowego. Hop do piekarnika - 170 stopni na 35 minut. No i co? przemawia do Was ?
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)