Puree z dyni
Stoczyłam Kochani ostatnio walkę z wielką dynią 😂. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami przez dłuższy czas najlepiej zrobić puree. Puree z dyni to półprodukt, który wspaniale zachowuje swoje właściwości i konsystencję. To świetny pomysł jak tylko najdzie nas ochota na dynię. Wykorzystywać można je do ciast, zup, sosów i past.
Dużą dynię przekroić na pół, za pomocą łyżki wyjąć pestki i pokroić w plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przykrywamy folia aluminiową zostawiając na bokach tak aby mogła wydobywać się para. Pieczemy w 200 stopniach około 60 minut - dynia musi być miękka. Po upieczeniu studzimy, zdejmujemy skórkę i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do woreczków i mrozimy.
A ja zrobiłam inaczej i chyba ją zepsułam
OdpowiedzUsuńLubie dynię ;d
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Zapraszam :*