Duszony schab w sosie pieczarkowym
Na dworze piękna, letnia pogoda, ale w domu czuć już pomału jesień. Nasze organizmy też już zaczynają się domagać innych - nieco cięższych i treściwszych posiłków. Polecam Wam dziś Kochani schab duszony w pieczarkowym sosie - paluszki lizać 😋
700 g schabu - pokroić w plastry, oczyścić z błon, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej, mięso oprószyć mąką i usmażyć z obu stron do zarumienienia. Mięso przełożyć do niskiego garnka z szerokim dnem. Na patelni podsmażyć 1 cebulę pokrojoną w piórka, 10 pokrojonych pieczarek. Podsmażone przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, sól i dusić około 40 minut. Można oczywiście dodać śmietanę, a nawet śmietanę z mąką, ale ja tego nie czynię :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)