Drożdżowa babka z dynią
Jest weekend - musi więc być coś pysznego do popołudniowej kawki 😘. Drożdżowa babka i to nie byle jaka, bo z dyniowym puree, na które przepis umieszczałam na blogu - kto nie pamięta niech kliknie tutaj. Bardzo smaczna, niezbyt słodka, wilgotna - taka jak lubię. Przepis polecam - korzystajcie 😊
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 150 g puree z dyni
Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz, przekładamy do formy lekko nasmarowanej masłem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu dekorujemy dowolnie.
Nigdy nie jadłam ciasta z dynią, pora to zmienić :D Dzięki za przepis :D
OdpowiedzUsuńWygląda przecudnie! :)
OdpowiedzUsuńlubie twoje blogaski :)
OdpowiedzUsuń