Krem z dyni z boczkiem
Lubicie zupy krem? Lubicie dynię? Jeśli na oba pytania odpowiedzieliście z uśmiechem na twarzy - "tak" to ten przepis jest dla Was :) Smakowita, sycąca i zdrowa dynia w połączeniu z pieczonym boczkiem i kleksem śmietany, posypana uprażonymi pestkami... i do tego ten kolor - piękny, jesienny, energetyczny.... ech... chyba się rozmarzyłam :)
- 1/2 średniej dyni
- 600 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach
- garść pestek dyni
- śmietana 18%
- olej rzepakowy
- sól do smaku
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ziemniaki i dynię po obraniu kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek - podsmażamy, dodajemy ziemniaki i dynię - smażymy 5 minut, podlewamy bulionem (ok.1,5 litra), gotujemy do miękkości warzyw. Boczek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy do przyrumienienia. Pestki dyni podsmażamy na suchej patelni. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą do smaku. Przelewamy do bulionówek, podajemy z kleksem śmietany, pestkami dyni i boczkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)