Budyniowe muffiny
Muffiny to ciasta w kształcie małej babeczki, które przywędrowały do nas z USA, Kanady, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Bardzo szybko rozgościły się i zadomowiły w wielu polskich domach - u nas też :) Zapraszam dzisiaj na bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne muffiny z budyniem śmietankowym. Przygotowanie tych muffinek to czysta przyjemność, a zjedzenie ich to dopiero rozkosz :)
Paczuszkę budyniu śmietankowego przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
W drugiej misce mieszamy:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
Łączymy
składniki obu misek, mieszamy, aby się tylko połączyły, niezbyt długo.
Wkładamy do "muffinowych" foremek po jednej łyżce ciasta, na środek łyżkę budyniu i znów ciasta do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w
180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i dekorujemy według uznania.
Szczerze mówiąc to nigdy nie piekłam muffinek, a trzebaby spróbować, bo wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuń