Ekspresowe bułeczki drożdżowe z czarnuszką
Bułeczki domowe, świeże i pachnące - jak często mamy na nie ochotę, a jak bardzo nie chce nam się z nimi bawić. Mam dziś dla Was bardzo prosty przepis na ekspresowe bułeczki. Niewiele czasu, niewiele pracy i można cieszyć się wspaniałym domowym pieczywem.
- 1 kg mąki - ja używam typ 650, jest rewelacyjna do drożdżowych wypieków
- 600 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 opakowania drożdży instant
- czarnuszka
Wszystkie składniki przełożyć do misy robota. Hakiem dokładnie wymiesza ciasto. Z gotowego ciasta formować bułki, nakroić je ostrym nożem, posmarować wodą i posypać czarnuszką. Bułki pięknie rosną więc lepiej formować mniejsze. Piec w 200 stopniach około 20 minut.
Jeśli nie ma się robota to czy po wyrobieniu ręcznie nie trzeba odstawić do wyrośnięcia
OdpowiedzUsuńPo wyrobieniu ręcznym postępuje się tak samo, jak po robocie :)
UsuńPysznie wyglądają więc spróbuję upiec.😊
OdpowiedzUsuńPrzepis banalnie prosty ..super...w piątek mam wolne więc zrobię na śniadanko 😊
OdpowiedzUsuńFaktycznie ekspresowe i apetycznie wyglądają. Można je posypać też sezamem, albo makiem czy lnem.
OdpowiedzUsuń