Gulasz po węgiersku - prosty i sprawdzony przepis
Jesień obdarza nas deszczem i zimnym wiatrem. W taką aurę warto zjeść coś pysznego i rozgrzewającego. Jedną, ze spełniających te wymagania potraw, jest gulasz węgierski. Zapraszam na prosty i sprawdzony przepis.
- 500 g łopatki
- 1 marchew
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 1 puszka pomidorów
- olej
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- papryka słodka, wędzona, chilli
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju w garnku. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy pieprz, sól i po 1/2 łyżeczki każdej z papryk. Po podsmażeniu zalewamy mięso bulionem, dodajemy ziele i listek laurowy. Dusimy około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew, paprykę i pomidory z puszki. Dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)