Bagietki - domowe pieczywo
Witajcie :) Po zabieganym tygodniu dobrze mi zrobiła dziś "wolna" sobota :) "Ślimaczyłam" się dziś cały dzień i o dziwo, tyle rzeczy udało mi się zrobić, nawet upiekłam bagietki :) Jednak nie ma to jak domowe, świeże, chrupiące pieczywko :) i do tego ze świeżym masełkiem :) polecam :)
- 400 g mąki
- 60 g masła - roztopić i ostudzić
- opakowanie drożdży instant (7g)
- 200 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki mieszamy i dobrze zagniatamy. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, z obu części formujemy bagietkę, układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je jajkiem i posypujemy: jedną makiem, drugą sezamem. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na wierzchu ostrym nożem robimy nacięcia. Pieczemy 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)