Cebularze z karmelizowaną cebulką, fetą i czarnuszką
Przepis na cebularze w słodkiej wersji dostałam od koleżanki z pracy już dawno temu. Ponoć z jakiejś "babskiej" gazety pochodzi. Z jakiej niestety nie pamiętam. Jakoś tak nie przekonywało mnie to połączenie słodko-słone :) stąd to moje świadome ociąganie. Jednak zrobiłam, posmakowałam, jestem bardzo zadowolona, wyszły bardzo smakowite, czego dowodem był pusty talerz w oka mgnieniu :) Polecam :)
- 400 g mąki
- 7 g drożdży instant
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Drożdże wysypujemy do miski, dodajemy cukier oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy około 15 minut aby powstały pęcherzyki. Po tym czasie w drugiej misce łączymy mąkę z solą i rozczynem drożdżowym. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski. Przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość.
- 2 większe cebule
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- 200 g fety
- czarnuszka
Cebulę drobno szatkujemy, smażymy na oleju. Posypujemy cukrem, na bardzo wolnym ogniu smażymy do miękkości.
Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Na każdy placek wykładamy łyżkę cebuli, pokruszoną fetę i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)