Francuskie ślimaczki z makiem
Kochani, Kochani wracam dziś do akcji "Błyskawiczne piątki" :) Mam dla Was pyszniasty, błyskawiczny przepis na makowe ślimaczki z ciasta francuskiego, z migdałami i gorzką czekoladą. Zachwycicie nimi domowników i gości - u mnie znikają w momencie :)
- gotowe ciasto francuskie w rolce
- puszka makowej masy
- 1 jajko
- migdałowe płatki
- 1/2 gorzkiej czekolady
- masło
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 200 stopni. Masę makową przekładamy do miski dodajemy jajko i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Możemy dodać również bakalie. Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy na nie makową masę i rozsmarowujemy pozostawiając jeden brzeg do sklejenia. Zwijamy roladę i sklejamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Ostrym nożem kroimy roladę na ok 5 cm kawałki, włożyć do foremek i posypać płatkami migdałów.
Ślimaczki włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, do pięknego zarumienienia :) Roztopić czekoladę w wodnej kąpieli z łyżeczką masła. Po ostudzeniu olać czekoladą.
Cudne i proste. Zero roboty :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) super pomysł kochana :-)
OdpowiedzUsuń