Bigos z pieczarkami, boczkiem i polędwiczką
Witajcie Kochani w Nowym Roku. Taką krótką przerwę zrobiłam sobie w blogowaniu poświąteczno-noworoczną :) Kiedy brzuszki odpoczną już po świątecznym obżarstwie chce się znów czegoś pysznego, a w dzisiejszy mróz pożywnego i gorącego. W związku z tym bigosik smakowity Kochani Wam polecam :)
- biała kapusta
- 1 cebula
- 400 g polędwiczki
- 300 g boczku
- 200 g pieczarek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Kapustę poszatkować, pokrojoną cebulę zeszklić w dużym garnku na 3 łyżkach oleju rzepakowego polędwiczki oraz boczek boczek i podsmażać przez około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i dusić około 3 minut, dodać poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu. Od czasu do czasu przemieszać i w razie potrzeby podlewać wodą. Doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać posiekany koperek.
Ojej ale smaka mi zrobiłaś! Kocham pieczarki i często robię podobny bigos :)
OdpowiedzUsuńA bez koperku można? ;) A poważniej.. ja bigosu po świętach mam po uszy, nieprędko się na jakiś skuszę. :D
OdpowiedzUsuń